Annorlunda sevärdheter
Home-startsida

Den optimala samlingspunkten för upplevelser

Skriv och kommentera dina upplevelser!
Vi finns också på Facebook!

Västergötland - Annorlunda sevärdheter

Falks grav

I en enslig tallskog i Svedmon, Hökensås i Västergötland ligger Falks grav, prytt med ett järnkors. Graven omges av mystik och stillhet. Det talas om spökerier kring graven och varje morgon vid sommartid läggs det färska blommor på viloplatsen. Ingen vet vem som lägger blommorna där.

 

Jonas Falk föddes 1828 och kom tidigt i klammeri med rättvisan. Han sökte sig till Stockholm där han försökte få ett bättre liv, men livet i huvudstaden var inte lätt. En plan började ta form. Han skulle råna postskjutsen mellan Sandhem och Jönköping, ett område han kände väl till. Han övertalade en kamrat, vid namn Frid att vara med.

 

En regning augustinatt 1854 lade de sig i bakhåll vid en grind i en enlig vägsträcka. När hästarna hade stannat vid grinden sköt Falk postiljonen i ryggen och hans kumpan slog postdrängen med en knölpåk. Postiljonen dog sedan av skadorna. De lyckades rymma till Stockholm med en ansenlig summa pengar. Lyckan i huvudstaden blev dock kortvarig. Falk, som var känd av polisen sedan tidigare, strödde pengar omkring sig och man började misstänka honom.

 

Falk och Frid greps av polisen och dömdes till döden genom halshuggning. Frid benådades sedan men Falk vägrade begära nåd. I november 1855 fördes den 27-åriga Falk från fängelset i Mariestad till Svedmon på Hökensås.En ansenlig skara människor hade samlats för att se skådespelet och några hade klättrat upp i träden för att kunna se bättre. En grav hade redan grävts bredvid stupstocken. En dödsdömd fick inte vila på kyrkogården. När Falk fördes fram utropade han till folksamlingen: här ser I go vänner, att syndens lön är döden, men guds gåva är det eviga livet. Strax föll bilan och Falk var död. Alltsedan den tiden har platsen varit sägenomstridd och många har besökt platsen för att få svar på gåtan om vem som lägger blommor på graven. Men än så länge tiger graven om sanningen.

 

 

Genuinetourism.com är en förmedlingstjänst och ansvarar inte över produkterna.

 

Copyright © 2013-2016 Genuinetourism. All Rights Reserved

Kontakt:

E-post: info@genuinetourism.com

Mobil: 073-031 53 90