Småland
Home-startsida

Den optimala samlingspunkten för upplevelser

Skriv och kommentera dina upplevelser!
Vi finns också på Facebook!

Småland -skogen och stenmurarnas rike

Småland har fått sitt namn efter de ursprungliga 12 små landskapen och är ett av Sveriges sjörikaste landskap. Landskapet var öppnare förr i tiden, men när granen kom in i faunan under medeltiden formades "det mörka Småland"

 

Inlandet präglas av stenig moränmark och landskapet bär spår efter århundraden av hårt röjningsarbete i form av stenrösen och stengärdsgårdar. Detta formade smålänningen som sägs ha egenskaper som påhittighet, seghet och företagsamhet. Elakt förtal menar också att smålänningar är ett snålt släkte. Såhär stod det i Nordisk familjebok om smålänningen 1917: Smålänningen är till sin natur vaken och intelligent, flitig och sträfsam, rask och hurtig, men likväl foglig till lynnet, händig och slug, hvilket allt medför åt honom den förmånen, att han äfven med små medel kan taga sig fram i lifet.

 

 

Småland för också tankarna till röda stugor, trolska skogar och skogens konung, älgen. Järnbruk har det funnit länge i landskapet och man vet att det redan 500 f kr framställdes järn. Järnbruken ersattes sedermera av glasbruk och träindustri i de småländska granskogarna. Även småföretagarandan gjorde att många små tillverkningsföretag bildades.

 

Världskända smålänningar som har trampat småländsk stenig mark är Pippi Långstrumps skapare Astrid Lindgren, Ikeas grundare Ingvar Kamprad och vetenskapsmannen Carl von Linné, för att namnge några.

 

Vill man njuta av typiska småländska maträtter kan nämnas hackekorv, isterband, ostkaka, kroppkakor, lingon och smålandskringlor.

Söker ni någon av våra annonsörer?

Klicka på kartan så ser ni var de finns, där kan ni också få en vägbeskrivning.

 

Vill ni veta mer om hur kartan fungerar? Läs informationen nedan.

 

Välj landskap genom att klicka i rutan.

För att göra kartan större – klicka på fyrkanten

(Se bild nedan)

 

 

Genuinetourism.com är en förmedlingstjänst och ansvarar inte över produkterna.

 

Copyright © 2013-2016 Genuinetourism. All Rights Reserved

Kontakt:

E-post: info@genuinetourism.com

Mobil: 073-031 53 90