Skåne
Home-startsida

Den optimala samlingspunkten för upplevelser

Skriv och kommentera dina upplevelser!
Vi finns också på Facebook!

Skåne

Namnet skåne sägs betyda "den farliga halvön" och med detta menas det utsatta läget i den sydliga delen av Sverige. Som gränslandskap har det varit utsatt för sammandrabbningarna mellan Sverige och Danmark och skåne var under dansk krona flera hundra år.

 

År 1658 erövrades skåne av Sverige genom freden i Roskilde och därmed förminskades skånes position från att ha varit en central del av Danmark till att bli en perifer svensk gränsprovins. Någon stark vilja att anpassa sig till Sverige fanns inte och missnöje rådde. När Danmark gjorde ett nytt försök att vinna tillbaka skåne 1676 var det många skåningar som tog chansen och anslöt sig till snapphanarna, som bedrev gerillakrig mot Sverige. Skåne förblev dock svenskt men makthavarna i Sverige var mycket upprörda över sveket och det fanns t om planer på att flytta befolkningen till Baltikum! Med tiden blev dock skåne mer försvenskat.

 

Skåne ligger till största delen inom det så kallade södra lövskogsområdet vilket innebär att granen inte finns här naturligt. Skåne är också det landskap i Sverige som är mest uppodlat.

 

Skåningar älskar mat och säger så här om mat: det ska vara möer mad, goer mad och mad i rättan tid! Kända skånska maträtter är spettkaka, äggakaka och gåsamiddag. Om man ska tala med författaren Fritjof Nilsson "Piraten" ska en bra mårtengåsmiddag bestå av "fittamad, svartsoppa, lutfisk, gåsstek och mandelmusslor med sylt och grädde". Dessa maträtter har mycket djupa skånsk-danska rötter.

 

Bland kända skåningar kan nämnas: fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic, den förre statsminister Per-Albin Hansson och skådespelaren Jan Malmsjö.

Söker ni någon av våra annonsörer?

Klicka på kartan så ser ni var de finns, där kan ni också få en vägbeskrivning.

 

Vill ni veta mer om hur kartan fungerar? Läs informationen nedan.

 

Välj landskap genom att klicka i rutan.

För att göra kartan större – klicka på fyrkanten

(Se bild nedan)

Genuinetourism.com är en förmedlingstjänst och ansvarar inte över produkterna.

 

Copyright © 2013-2016 Genuinetourism. All Rights Reserved

Kontakt:

E-post: info@genuinetourism.com

Mobil: 073-031 53 90